Ungersk korvgryta

Igår kom min kära vän Koffe över på lite ungersk gryta. När jag var i Budapest så åt jag på en restaurang som bjöd på en ordentlig buffé ungersk mat. Där ibland fanns en fantastisk korvgryta. Och jag har hittat ett recept här som är nästan på pricken likt den grytan.
 
I soppan finns:
300 g korv (hots, kabernoss eller liknande)
1 grön finstrimlad paprika
2 röda finstrimlade paprikor
3 gula finskivade lökar
1 tärning grönsaksbuljong
1 tärning köttbuljong
2 msk riven pepparrot
600 g potatis i stora bitar
4 msk ajvar
1 -2 msk sambal oelek
1 dl hackad persilja (färsk bladpersilja såklart) 
2 vitlöksklyftor
6 dl vatten
1 tsk paprikapulver
 
Gör såhär:
Bryn lök och paprika till halvmjuk konstistens. Tillsätt potatis, vatten, paprikapulver , buljongtärningar, pepparroten, ajvar och sambal oelek. Låt koka ca l5 min under lock. Tillsätt korven och pressad vitlök. Låt koka ytterligare 10 min så att potatisen reder av till en gryta. Smaksätt med salt.
Strimla paprikan. Koffe gjorde ett bra jobb, men strimlorna kan vara smalare.
Jag använder en järngryta som jag köpter på secondhand för 150 sek. Toppen!
Världens bästa apparat. Du kan skiva, strimla, riva allt!
Välj en ordentlig korv. Som innehåller kött och bara kött.
Under de sista tio minuterna händer mycket i grytan.
Servera!
Och avnjut med en god öl (typ Staropramen) och en bit bröd! Så gott!
 
/Karo