Böngryta med chili och choklad

Karolin bjuder på en het böngryta med tomatsalsa och massa koriander.
 
 
 
Böngryta med chili och choklad
 
6 portioner
Ugn: 175 grader
20 minuters tillagning och 2 timmar i ugnen.
 
Bönorna ska ligga i kallt vatten minst 8 timmar.
 
  • 500 g torkade svarta bönor
  • 3 gula lökar
  • 10 vitlöksklyftor
  • 2 msk neutral olja
  • 3-4 chili
  • 2 msk malen spiskummin
  • 1 msk malen koriander
  • 3 stjärnanis
  • 1 vaniljstång
  • 50 g mjölkfri choklad
  • 1 msk farinsocker
  • 1 liter vatten
  • 1 msk flingsalt
 
Beskrivning:
Skala och hacka löck och vitlök. Hetta upp oljan och stek all lök på svag värme ca 5 minuter. Skiva chilin och lägg den i grytan ihop med kryddorna. Stek lite till. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Dela chokladen i bitar. Lägg bönor, frön, vaniljstång, choklad och socker i grytan. Slå på vatten och koka upp. Rör om och läck lock på. Ställ grytan i ugnen och låt stå där i 2 timmar, tills bönorna är mjuk och krämiga. Rör om i grytan då och då. Plocka ur stjärnanis och vaniljstång när grytan är klar. Smaka av med flingsalt.

Servera med tomater, avokado och färsk koriander. (Creme friache är också gott till)
 
Recept från "Min kokbok vegan"
Vegan - Vegetariskt