Boeuf Bourguignon

Söndagsmiddag blev långkok.

 

 

8 port.


1,5 kg högrev
2 msk smör
2 st morot
2 st gul lökar
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
3 msk vetemjöl
6 dl rött vin
5 dl vatten
2 köttbuljonger
2 msk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
2 st lagerblad
3 st vitlöksklyftor
20 st steklökar
400 gram champinjoner
2 paket bacon

 

Gör så här

1. Skär köttet i ca 3 cm stora tärningar. Bryn det i omgångar i en stekpanna
och lägg över i en rymlig gryta efter hand.

 

2. Skär morötterna i skivor, inte alltför tunna, och skiva också löken. Fräs dem
lätt och lägg över i grytan. Salta och peppra.

 

3. Pudra över mjölet och rör om under uppvärmning så att mjölet fördelar sig
jämnt över kött och grönsaker. Mjölet skall bli lite brynt men får förstås inte bli
bränt.

 

4. Häll på vin och buljong så att det täcker. Tillsätt tomatpuré, timjan och
lagerblad. Pressa i vitlöksklyftorna och koka upp grytan under omrörning.

 

5. Låt grytan småputtra tills köttet är mört. Vi drog på ca 3-4 h.

 

6. Skala under tiden smålökarna. Det går lättare att få av skalet om man först
ger dem ett uppkok i vatten och sedan spolar av dem med kallt vatten. Låt
dem torka och fräs dem sedan i smör. Häll på en skvätt vatten och koka
lökarna mjuka.

 

7. Dela champinjonerna om de är stora. Koka svampen torr i stekpanna, tillsätt
sedan en liten smörklick och bryn svampen. Klipp baconet i strimlor och bryn
det lätt. Så här långt kan grytan förberedas.

 

8. Koka upp grytan igen en stund innan den skall serveras. Om den verkar för
tunn kan man reda den med lite mjöl som mosats samman med rumsvarmt
smör och klickas ner i grytan. Är den för tjock späder man med buljong.

 

9. Lägg i smålökar, svamp och bacon och sjud några minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Servera med potatismos.

 

Boeuf Bourguignon - Grytor