Lilla espresso-skolan

Idag startar vi dagen med en rejäl kick! Precis som i Italien, där dagen börjar med en nybryggd espresso. Stark, het, en riktigt käftsmäll. Det är precis som att ingen människa riktigt fungerar innan en kopp espresso runnit ner för dess strupe. Till detta inmundigas en Cornetto. En sötsak. Något som vi i Sverige tar till eftermiddagsfikat. Men i Italien är det frukost. Inte konstigt att de behöver siesta mitt på dagen. Total brist på energi i kombination med matkoma efter ett stort lass pasta till lunch.
 
Jag levde med en italiensk familj i södra Italien ett tag. Där fick jag lära mig hur man gör ordentlig espresso. Både med espressomaskin och med espressokokare. Jag föredrar det senare.
 
För en god espresso behöver du:
Vatten
Kaffebönor
Kaffemalare
Espressokokare
 
En espressokokare består av tre delar. Botten, där du häller i vattnet, silen där du häller i kaffet, och toppen, dit den färdiga espresson kommer.
 Idag valde jag kaffebönor med smak av hasselnöt. Mycket spännande.
 
Mal kaffebönorna i en kaffemal till ett fint pulver.
 
Fyll botten med vatten upp till den guldiga pipen på utsidan. Sätt i silen och fyll på med kaffe. Den ska vara välfylld, men kaffet ska inte vara packat.
Sätt ihop alla delar av espressokokaren och sätt den på en varm platta. När kokaren slutar puttra och fräsa, då är espresson klar.
 
Dags att avnjuta espresson. För att inte förlora värmen så förvärm gärna koppen. I Italien är det standard att hälla i en hel del socker eftersom att espresson har en väldigt skarp smak. Jag föredrar att hälla i det naturliga sötningsmedlet Stevia. Tänk bara på att Stevia är ca 300 gånger så sött som socker, så det behövs inte lika stor mängd.
 
Stöt gärna till bordet också så blir det extra festligt.
 
Enjoy the kick! /Karo