Slarvsylta av bären

Är du också trött på att behöva koka din frysta bär?
 
Enligt livsmedelsverket ska ju bären kokas pga hepatit A smitta.
 
"Smittskyddsinstitutet konstaterar ett ökat antal fall av sjukdomen hepatit A i Sverige. Smittkällan är inte klarlagd, men det finns misstanke om att det kan komma från frysta bär."
 
Men snart ger jag upp. Hur ska jag göra med min smoothie för att ta ett exempel?

Såhär skriver livsmedelsverket om att koka bär och näringsvärdet:
"Nej, även kokta bär är nyttiga! Visst kan kokning påverka näringsinnehållet i bär men det blir ingen avsevärd försämring om man följer rekommendationen att koka 1 minut. Vissa näringsämnen blir tvärtom mer tillgängliga av kokning, samtidigt som andra näringsämnen minskar."
 
Men jag känner mig inte särskilt lockad att koka bären. De blir sladdriga - och Ja, jag kan köpa färska bär. Men jag råkar vara lite ekonomiskt lagd.
 
Här är en variant jag har tvingats ta till under kokningsrekommendationerna. Har lagt frysta hallon i en stekpanna, fyllt på med lite vatten och kokat upp till en sylt. Fyllt på med bär tills jag gillar konsitensen. Inget socker.
 
Mvh
En koka-bär-trött-Karolin