Piroger

Måndagmorgon, jag börjar jobba sent och gå upp lite tidigare än normalt för att göra veckans mellanmål.
 
Piroger
 

150 gram smör
3 dl mjölk
50 gram jäst
1 tsk salt
2 st ägg
5 dl vetemjöl
5 dl rågsikt

1. Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och låt det hela bli fingervarmt. Smula ner jästen och rör ut den. Tillsätt salt, ägg och mjöl/sikt. Arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa medan du gör fyllningen.

2. Gör lite köttfärs eller varför inte någon annan röra du tycker är god. Jag gjorde en där jag blandade riven ost, creme friaché, röktskinka och lite chilisås och en god köttfärsröra med spenat i.

3. Jobba ihop degen smidigt.Kavla ut en stor platta och tryck ut runda cirklar med hjälp av en förslagsvis djupskål  (ca 15 cm i diameter). Lägg en matskedar fyllning på den ena sidan av varje platta. Vik över den andra sidan och tryck ihop kanterna noga med en gaffel eler nyp ihop kanterna. Låt pirogerna jäsa på en bakplåtspappersklädd plåt i 15 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

4. Pensla med en blandning av uppvispat ägg och lite mjölk. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter.

 
 
pirog - piroger
Mårtenssons kök

Piroger, precis som pizzabullar, är helt perfekt att ha på lut i frysen för mellanmål eller kvällsmat.
Inte igår vi gjorde piroger inte, ska nog ta och leta fram Ankis mors gamla recept och rätta till det:)

Svar: Spännande. Det ser jag fram emot :) /Mi
Krispigt och knaprigt