Leverpastej på riktigt
Igår kom min käre far hit med en stor fin kalvlever. För vi hade tänkt göra leverpastej.
Tro det eller ej men det blev världens godaste leverpastej. Tur att det blev så mycket - 23 lådor :)
Levern.
Hinnan avlägsnas.
Levern i köttkvarn.
Späck som ska ner i kvarnen efter levern.
Mer ska malas.
Smet i formar innan gräddning. På bakersta raden så ser ni ett gäng färdiggräddade.
Swish in i frysen :)
Vi gjorde en egen variant men vi läste lite olika recept för inspiration.
Himmalavad Gräddpastej
(ca 4 små aluminiumformar)
(ca 4 små aluminiumformar)
- 500 g kalvlever
- 150 g vitt späck
- 1 burk ansjovisfiléer med spad
- 1-2 gula lökar
- 0,5 tsk mald kryddpeppar
- 0,5 tsk mald vitpeppar
- 0,5 msk salt
- 1 msk honung
- 1 ägg
- 1 dl vetemjöl
- 3 dl grädde
- Smör
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Ta bort den blåvita hinnan på levern. Skär ner levern och späcket i små bitar.
- Grovhacka löken och stek i riktligt med smör. Löken ska bli mjuk - inte brynas.
- Mal levern, späcket och ansjovisen i en köttkvarn.
- Mixa sedan allt i en mixer tillsammans med löken. (Går även att göra allt i mixern direkt eller bara i köttkvarnen om du vill ha en grov pastej. Vi testade det med.)
- Blanda i kryddorna, saltet, honungen, mjölet, anjovisspadet och äggen. Späd med lite grädde i taget.
- Häll upp i formar. Smidigt med sådana små aluminiumformar.
- Ställ formarna i ett vattenbad. Placera vattenbadet med formen i ugnen, baka i ca 40 min.
En succé!
/Mi