Räkrisotto
God fortsättning! På begäran ska jag nu få till ett blogginlägg. Från och med nu bloggar jag från ett nytt kök då vi har flyttat oss en trappuppgång. Det blev mycket större och helt annorlunda när vi nu köpt något tillsammans. Nog om detta och till det viktiga - mat. Idag tänkte jag presentera en räkrisotto som vi gjorde häromdagen och blev mycket krämig och god.

Räkrisotto (4 pers)
Din hemmagjorda buljong
- 1 kg räkor med skal
- 1 hackad gul lök
- 1 skivad stor morot
- 100 gram tärnad fänkål
- 2 msk tomatpuré
- 6 dl fiskbuljong av träning
Gör så här:
- Skala räkorna men spara skalen. Ställ räkorna svalt så länge.
- Fräs räkskalen i oljan i en kastrull någon minut.
- Tillsätt lök, morot, fänkål och tomatpuré.
- Fräs ytterligare ett par minuter.
- Tillsätt fiskbuljongen, låt allt sjuda 10-12 minuter.
- Sila ner i en mindre gryta och där har du din hemmagjorda buljong. :) Hurra!
(Bästa buljongen till allt från soppor till såser. Det är en synd att slänga räkskal.)
Risotton
- Olivolja
- 1 st gul lök
- 4dl arborioris
- 3 dl vitt vin
- Din buljong
- Ca 100 gram parmesanost
- 2 dl gröna ärtor
- 250 gram sockerärtor
- 500 gram räkor
- 100 gram gröna ärtor
- salt och peppar
- En klick smör
- Ett gäng ärtskott
Gör så här:
- Koka upp din buljong. Ställ den bredvid spisen.
- Skala och finhacka löken.
- Värm en tjockbottnad gryta, håll i oljan och löken och stek långsamt tills löken mjuknar.
- Höj värmen lite och häll i riset. Stek riset tills det är genomskinligt.
- Slå på vinet och låt det sugas upp av riset.
- Häll i en skvätt varm buljong. Risotton blir bäst om man häller på en slev buljong i taget och rör om hela tiden. När vätskan har kokat in slår man på nästa slev och fortsätter tills riset är färdigt. Det skall vara genomkokt men ändå ha tuggmotstånd och kärna - men vad vet jag. Ha riset som du själv tycker det är gott.
- Koka snabbt upp ärtorna. Står på förpackningen hur man gör om du är osäker.
- Riv massa parmesanen - jag tog nästan hela förpackningen.
- Dra kastrullen av plattan och blanda ner osten och de färdigkokta ärtorna i riset.
- Smaka av med salt, peppar och en klick smör. Lägg på alla räkorna och garnera gärna med ärtskott
Lycka till och hoppas det smakar :)
/Mi