Kycklingbiffar med vitkålsgratäng

Kycklingbiffar (3-4 port)
- 500 gr kycklingfärs
- 1 gul lök
- En skvätt grädde
- En dos piffi allkrydda (kanske 2 msk)
- Smör
Sås
- 1-2 dl vatten
- 1/2 tärning hönsbuljong
- 2 dl grädde
Bästa är att slänga allt i matberedare. Bästa och snabbaste sättet att göra biffar på om du frågar mig.
-
Släng i löken och dra på matberedaren. Swish - finhackad lök.
- I med färsen, grädden och kryddan. Dra på matbererdaren. Sen är det nästa klart.
- Smeten blir rätt lös men håller ihop bra. Ha bara händerna fuktade med vatten när du gör biffarna.
- Stek i smör. När biffarna fått fin färg häll på 1-2 dl vatten och smula i buljongtärningen.
- Låt alla biffarna puttra och götta sig i buljongen i ca 5-10 min. I med grädden. Låt koka upp.
- Klart!
Vitkålsgratäng
- 1/2 vitkålshuvud (ca 1 kg)
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 3 dl grädde
- 1 dl creme fraiche
- 1 tsk sambal olek
- Salt och peppar
- Riven ost
- Massa smör
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Strimla vitkål och lök och hacka vitlök. Fräs detta i rikligt med smör i en panna.
- När kålen mjuknat, häller du på grädde, creme fraiche, sambal olek och mycket salt och peppar.
Smaka av och låt puttra i ca 5-10 minuter. - Häll över vitkålsblandningen i en ugnsfast form och toppa med riven ost.
Gratinera i ca 20 minuter, tills gratängen fått fin färg.
Servera allt ihop med en sallad. Förslagsvis massa ärtskott - missa inte den gränsaken. Mums!
/Mi