Kycklingbiffar med vitkålsgratäng

 
 
Kycklingbiffar (3-4 port)
Sås
  • 1-2 dl vatten
  • 1/2 tärning hönsbuljong
  • 2 dl grädde
Bästa är att slänga allt i matberedare. Bästa och snabbaste sättet att göra biffar på om du frågar mig.
  • Släng i löken och dra på matberedaren. Swish - finhackad lök.
  • I med färsen, grädden och kryddan. Dra på matbererdaren. Sen är det nästa klart.
  • Smeten blir rätt lös men håller ihop bra. Ha bara händerna fuktade med vatten när du gör biffarna. 
  • Stek i smör. När biffarna fått fin färg häll på 1-2 dl vatten och smula i buljongtärningen. 
  • Låt alla biffarna puttra och götta sig i buljongen i ca 5-10 min. I med grädden. Låt koka upp.
  • Klart!
Vitkålsgratäng
  • 1/2 vitkålshuvud (ca 1 kg)
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 dl grädde
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 tsk sambal olek
  • Salt och peppar
  • Riven ost
  • Massa smör

Gör så här 
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Strimla vitkål och lök och hacka vitlök. Fräs detta i rikligt med smör i en panna. 
  • När kålen mjuknat, häller du på grädde, creme fraiche, sambal olek och mycket salt och peppar.
    Smaka av och låt puttra i ca 5-10 minuter.
  • Häll över vitkålsblandningen i en ugnsfast form och toppa med riven ost.
    Gratinera i ca 20 minuter, tills gratängen fått fin färg. 
Servera allt ihop med en sallad. Förslagsvis massa ärtskott - missa inte den gränsaken. Mums! 
/Mi
 
lchf - vitkål