Risotto

Jag älskar risotto. Vill bara börja med att klargöra det.
 
Det är många år sedan jag började laga risotto. I början var det en ren katastrof på tallriken. Inte alls så där krämig och len som jag nu föredrar, utan snarare en risklump. Men övning ger färdighet och nu lagar jag en risotto som jag verkligen är nöjd med.
 
När du lagat samma rätt flera gånger eller lagar mycket mat över huvudtaget, så slutar du laga efter recept. Så är det för mig när det kommer till risotton. Jag lagar den på känsla och det är därför svårt att ange exakt vilka mängder av allt som finns i risotton. Men jag ska försöka återge historien här.
 
Till fyra portioner behöver du ca:
300 g ostronskivling
1 dl persilja
1,5 l fiskbuljong
1 msk mascarpone
3 schallotenlök
1 dl vitt vin
4 dl risottoris (typ Avorio som är vanlig i svenska matbutiker)
1 msk smör 
olja
parmesan
 
Förbered buljongen. Under tiden som den kokar upp kan du fördela svampen till mindre delar genom att dra isär den i bitar, steka den i smör och ställa vid sidan av.
Fräs löken i olja tills den är mjuk, häll sedan ner riset. Tillsätt lite olja vid behov. Riset ska vara glansigt innan du kan påbörja kokningen. Häll över vinet. Du ska välja ett vin som du själv tycker om och servera wgärna samma typ till risotton.
Nu kommer vi till det svåra momentet men ack så viktiga, det är som är svårt för nybörjare. Nu ska du under konstant omrörning vattna riset. Riset ska inte bada i buljong, det ska bara vara precis täckt. Men det får inte heller bli för torrt.
När riset fortfarande har tuggmotstånd, tillsätt mascarpone, svamp, persilja och en smöret.
 
Toppa med parmesan och servera ihop med ett glas vin!
 
Frågor på det? /Karolin
Nadja

Ah herregud vad det lät gott ! Måste prova genast !

Svar: Prova Nadja! Det är fantastiskt gott./ Mi
Krispigt och knaprigt