Koreansk biff

Idag är det Mästerkockfinal. Jag håller på Jennie som verkar vara en hejare på koreansk mat och vill sätta den koreanska maten på den svenska matkartan. Faktum är att jag bjöd på ett recept hon lagat i lördags på mitt födelsedagskalas. Receptet kommer från recept.nu
 
Ryggbiff Gangnam style

Antal portioner: 4

 

Ingredienser
800 g hel ryggbiff

Marinad
1 dl ljus soja (japansk eller koreansk)
0.5 dlsocker
2 st krossade vitlöksklyftor
1 msk sesamolja
1 st päron, skalat och rivet
2 msk vitt vin
2 cm ingefära, riven
0.5 msk röd, mild chilifrukt
Svartpeppar, nymalen

 

Varm savoykålskimchi
0.5st litet savoykålshuvud, blad separerade
0.5 burk sardeller i olja
0.5 st röd chilifrukt, tunt skivad
1.5 tsk ljus soja
2 tsk socker
1 tsk ättikssprit
2 cm ingefära, riven
1st klyfta vitlök, pressad

 

Marinerad spenat
200 g bladspenat
1 tsk sesamolja
Salt

 

Syrade grönsaker
4st polkabetor
2st rödlökar, halverade vars lager uttagna till " båtar"
1l vatten
1 msk ättikssprit
2 msk socker
Salt
1 msk rostade sesamfrön
Smör
Rapsolja

 

Gör så här

1. Blanda alla ingredienser till marinaden.

 

2. Dela köttet i två delar på längden. Lägg i marinaden. Låt stå.

 

3. Skala och skiva polkabetor. Koka upp vatten och lägg savoykålsbladen i. Låt koka i ca 1 min, ta upp och låt torka på hushållspapper. Skär i mindre munsbitar.

 

4. Mortla alla övriga ingredienser till kimchin och blanda väl med savoykålen.

 

5. Koka upp den sötsura lagen och lägg i polkabetor. Låt koka till de är spänstiga. Låt lökbåtarna koka med den sista minuten. Kyl snabbt av grönsakerna i iskallt vatten så då behåller sin spänstighet.

 

6. Ta upp köttet ur marinaden och torka av. Spara marinaden. Bryn biffarna runtom i riktigt het panna med smör och rapsolja till de fått fin färg. Lägg i ugnssäker form och kör in i ugnen till mittemperaturen på köttet är 55 grader. Täck med folie och låt vila i minst 20 minuter.

 

7. Stek savoykålskimchin i lite rapsolja.

 

8. Skär upp din ryggbiff i ca 1,5 cm skivor. Häll skyn i en panna och koka upp med 2 msk av marinaden. Gör en bädd av savoykålskimchi och lägg kött på. Häll över lite skyuppkok. Fyll rödlöksbåtar med spenat och strö på sesamfrön. Dekorera tallriken med polkabetor och fyllda rödlöksbåtar. Servera med ris (men är inte nödvändigt).

 

Måtiden tar lite tid men jag lovar dig att det är värt besväret.

 

Vem håller du på ikväll i Mästerkockarna? Jennie eller Carl?

/Mi

gangnam style - mästerkockarna - ryggbiff - sveriges mästerkock
Anonym

Ja idag är det final! Synd att det är slut sedan bara... Jag kan inte bestämma mig vem jag hejar på. Tycker båda verkar laga god mat och vara goa människor. Men syrat och soja är inte riktigt mina smaker så jag kanske står lite på Carls sida trots allt :-)

Svar: Jag förstår, Carl ser också ut att laga fantastisk mat :)
Krispigt och knaprigt